رابطه سالم شامل صداقت، اعتماد، احترام و ارتباطی آزادانه است که هر دو نفر برای آن تلاش و سازش می کنند. در یک رابطه سالم دو طرف به استقلال یکدیگر احترام می گذارند، می توانند بدون ترس از انتقام یا تلافی تصمیمات خود را بگیرند و تصمیمات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. در این مقاله می خواهیم به مهم ترین مولفه های یک رابطه سالم اشاره کنیم.
ویژگی های روابط سالم
- به حریم خصوصی شما احترام گذاشته می شود و لازم نیست ۲۴ ساعت شبانه روز با شریک زندگی خود باشید. شریک زندگی شما را تشویق می کند که بدون آنها با دوستان خود وقت بگذرانید و در فعالیت هایی که از آنها لذت می برید شرکت کنید.
- شما احساس راحتی می کنید که نظرات و نگرانی های خود را برای شریک زندگی خود بیان کنید.
- از نظر جسمی احساس امنیت می کنید و شریک زندگی تان شما را مجبور به داشتن رابطه جنسی یا انجام کارهایی که باعث ناراحتی شما می شود، نمی کند.
- شریک زندگی شما به خواسته ها و احساسات شما احترام می گذارد و در صورت بروز اختلاف یا درگیری می توانید مصالحه و مذاکره کنید.
رزرو جلسه مشاوره
شما می توانید با ارسال پیام در واتس اپ به راحتی وقت خورد را برای مشاوره حضوری ، آنلاین یا تلفنی رزرو نمایید
+۱۲۳۴۵۶۷۸۹
یک رابطه سالم بر اساس چه چیزهایی بنا می شود؟
یک رابطه خوب به خودی خود شکل نمی گیرد. بلکه برای ساخت آن از موارد مختلفی کمک گرفته شده است. اساس یک رابطه سالم شامل موارد زیر است:
مطالعه بیشتر : مشاوره خانواده
- مرزها: شما و شریک زندگیتان می توانید راه هایی برای برآوردن نیازهای یکدیگر پیدا کنید، به گونه ای که هر دو احساس راحتی کنید.
- ارتباط: شما و همسرتان می توانید احساسات خود را به اشتراک بگذارید، حتی زمانی که موافق نیستید، به گونه ای که باعث شود طرف مقابل احساس امنیت کند، شنیده شود و مورد قضاوت قرار نگیرد.
- اعتماد: ایجاد اعتماد میتواند زمان بر باشد و به زوجها این امکان را میدهد که با دانستن اینکه میتوانند به دیگری تکیه کنند، در مقابل یکدیگر آسیبپذیر باشند.
- رضایت: بیشتر زمانی که از نظر جنسی فعال هستید استفاده می شود، رضایت دادن به این معنی است که شما با آنچه در حال رخ دادن است مشکلی ندارید و هیچکس شما را مجبور به انجام کاری خلاف میلتان نمی کند یا شما را به خاطر انجام کاری که نمی خواهید انجام دهید، سرزنش نمی کند.
مرزها در رابطه سالم
داشتن حد و مرز مانند کشیدن یک خط است. یک طرف چیزهایی دارد که شما با آنها مشکلی ندارید و طرف دیگر چیزهایی است که با آنها مشکل دارید، احساس آمادگی نمی کنید یا باعث ناراحتی شما می شوند. این خط برای همه متفاوت به نظر می رسد، بنابراین باید برای شما مهم باشد که خط قرمزهایتان را تعیین کنید.
مرحله ۱: حدود شما چیست؟
به این دسته بندی ها و معنای آنها در رابطه با خود فکر کنید.
فیزیکی: آیا با نمایش عمومی محبت مشکلی ندارید؟ آیا محبت باعث ناراحتی شما می شود؟ آیا وقتی شریک زندگیتان به شما دست می زند از آن متنفرید یا دوستش دارید؟ آیا به زمان زیادی برای تنها ماندن با همسر خود نیاز دارید؟
عاطفی: آیا می توانید فوراً احساسات خود را به اشتراک بگذارید یا برای فکر کردن در مورد آن به زمان نیاز دارید؟ آیا نیاز دارید که شریک زندگی تان در هر زمان بحرانی در دسترس باشد؟ کی حاضرید که به طرف مقابلتان بگویید دوستت دارم؟
جنسی: آیا لازم است قبل از انجام هر نوع فعالیت جنسی، شریک زندگی خود را مدتی بشناسید یا اینکه فوراً از نظر بدنی خوب هستید؟ با چه فعالیت جنسی مشکلی ندارید؟
رسانه های اجتماعی و فضای دیجیتال: آیا وضعیت رابطه خود را منتشر می کنید؟ اگر شریک زندگی شما از تلفن شما استفاده کند اشکالی ندارد؟ آیا می خواهید رمزهای عبور همدیگر را به اشتراک بگذارید؟
مطالعه بیشتر : مشاوره روابط عاطفی
مرحله ۲: به شریک زندگی خود اجازه دهید تا بداند حدود شما چیست
لازم نیست با شریک زندگی خود چک لیستی از همه چیزهایی که باعث ناراحتی شما می شود بچینید، اما باید باز و صادق باشید. برخی از این موارد ممکن است در اوایل رابطه ظاهر شوند، مثلاً اگر باکره هستید و تا زمانی که آماده نشده اید نمی خواهید رابطه جنسی داشته باشید.
برخی از این موارد ممکن است برای مدتی ظاهر نشوند، مثلاً اگر شریک زندگی شما بخواهد پس از ۶ ماه قرار ملاقات، رمزهای عبور همدیگر را به اشتراک بگذاید. هنگامی که نیازهای شما با نیازهای شریک زندگی تان متفاوت است، گفتگو کنید. نیازی به توضیح نیست؛ ممکن است ناخوشایند باشد، اما گفتگوهای سخت بخشی از داشتن یک رابطه سالم است. وقتی شریک زندگی شما به شما گوش می دهد و به شما احترام می گذارد، باعث ایجاد اعتماد می شود.
مرحله ۳: تشخیص زمان عبور از خط قرمزها.
گاهی اوقات، حتی پس از صحبت با شریک زندگی خود، از مرزها عبور می کنید. این جایی است که اعتماد به خود وارد می شود. ممکن است غمگین، مضطرب یا عصبانی باشید یا ممکن است ندانید دقیقاً چه احساسی دارید. همیشه به دل خود اعتماد کنید.
مرحله ۴: پاسخ دادن
اگر شریک زندگیتان نادانسته از خط قرمز شما عبور کرده است، یک گفتگوی صادقانه داشته باشید. این ممکن است قبل از رسیدن به توافقی که هر دوی نیازهای شما را برآورده می کند کمی عقب و جلو شود، اما رابطه شما به دلیل آن قوی تر خواهد شد.
ارتباط در رابطه سالم
ارتباط باز و صادقانه بخش مهمی از هر رابطه است، زیرا به شما امکان می دهد که چه کسی هستید و چه چیزی نیاز دارید را با افراد اطراف خود به اشتراک بگذارید. ارتباط نادرست امری رایج است، اما اغلب می تواند منجر به مشکلات، سوء تفاهم، و جریحه دار کردن احساسات شود. این نکات به شما کمک می کند که صادقانه با شریک زندگی خود صحبت کنید.
صحبت کردن: در مورد احساس خود باز و شفاف باشید. اگر چیزی را متوجه نشدید، به آنها بگویید؛ از عبارت “من” استفاده کنید تا طرف مقابل احساس نکند که شما او را سرزنش یا مورد حمله قرار می دهید (“به عنوان مثال من احساس می کنم که ….) صادق باشید، حتی اگر فکر می کنید ممکن است طرف مقابل از شنیدن احساس واقعی شما خوشش نیاید. وقتی اشتباه می کنید یا طرف مقابل را آزار می دهید عذرخواهی کنید. وقتی در مورد چیزی منفی صحبت می کنید، یک چیز مثبت را نیز ذکر کنید.
گوش دادن: بدون حواس پرتی توجه کنید (تلفن خود را کنار بگذارید) وقتی طرف مقابل در حال صحبت است. به جای اینکه فقط به نحوه پاسخگویی فکر کنید به آنچه می گویند گوش دهید. قبل از اینکه چیزی بگویید، منتظر بمانید تا صحبت را تمام کنند. از عبارات تصدیق کننده ای مانند “جالب” استفاده کنید تا به آنها بفهمانید که شما چه می گویند. اگر چیزی را متوجه نشدید برای جلوگیری از سردرگمی و سوء تفاهم سوال بپرسید. آنها را معلق نگذارید (اگر لازم است قبل از پاسخ دادن به آنچه گفته اند فکر کنید، به آنها بگویید). برای شنیدن چیزی که دوست ندارید آماده باشید و قبل از پاسخ دادن به آن فکر کنید.
زبان بدن: ارتباط چشمی برقرار کنید. با آنها روبرو شوید؛ تمام توجه خود را به خود معطوف کنید و در حین صحبت کردن به آن تکیه دهید.
ارتباطات دیجیتال: مکالمه مهمی را از طریق متن یا آنلاین انجام ندهید. هنگام چت آنلاین، به جای اینکه حواستان را به چیزهای دیگر پرت کنید یا چندین مکالمه دیگر داشته باشید، روی مکالمه تمرکز کنید. اگر نمی توانید پاسخ دهید، به طرف مقابل اطلاع دهید تا او را معلق نگذارید.
بدانید که کجا و چه زمانی یک مکالمه مهم داشته باشید: وقتی در مورد موضوع مهمی صحبت می کنید، زمانی که احساس آرامش می کنید صحبت کنید یا اگر دعوا داشتید کمی وقت بگذارید تا آرام شوید. قبل از اینکه نگرانیهایتان به مشکل برسند و بدتر شوند، درباره آنها صحبت کنید. مطمئن شوید که خصوصی صحبت می کنید تا بتوانید در مورد احساسات خود صحبت کنید.
اعتماد در رابطه سالم
ایجاد اعتماد ممکن است زمان ببرد. و در حالی که ممکن است اعتماد به کسی سخت باشد، به خصوص اگر اعتماد شما در گذشته شکسته شده باشد، نمی توانید شریک فعلی خود را به خاطر کاری که شخص دیگری انجام داده است سرزنش کنید. در اینجا چند راه برای کمک به ایجاد اعتماد وجود دارد:
قابل اعتماد باشید: اگر به دلیل داشتن یک روز بد به همسرتان نیاز داشتید که به صحبت های شما گوش دهد یا اگر از مدرسه به خانه برید، آیا او در کنار شما خواهد بود؟ آیا شما آنجا برای آنها خواهید بود؟
به مرزها احترام بگذارید: وقتی به همسرتان می گویید که چیزی باعث ناراحتی شما می شود، آیا به آن احترام می گذارند؟ آیا از هر دو طرف پیش می رود؟
رضایت در رابطه سالم
رضایت توافقی است بین دو نفر، که از طریق گفتار یا کردار داده می شود، مبنی بر اینکه هر دو به وضوح و با اشتیاق مایل به شرکت در فعالیت جنسی هستند. سکوت یا عدم مقاومت به منزله رضایت نیست. رضایت، مانند رابطه جنسی، باید در مورد احترام به یکدیگر باشد تا تصمیمات خود را در مورد بدن خود بگیرند.
مطالعه بیشتر : سکس تراپی
مولفه های یک رابطه سالم
یک رابطه سالم دارای مولفه های بسیاری است؛ ما در این مقاله به مهم ترین مواردی که برای داشتن یک رابطه سالم اهمیت زیادی دارند پرداختیم. اگر نیاز به مشاوره دارید، ما ارائه دهنده خدمات مختلف روانشناسی و مشاوره هستیم. می توانید از طریق راه های ارتباطی مختلف با ما تماس گرفته و پس از دریافت مشاوره رایگان، نوبت خود را رزرو کنید.
دکتر در جلسه اول شرایط شما را بررسی می کند و پس از بررسی موارد لازم، میزان جلسات مراجعه و نقشه راه را توضیح خواهد داد.
رزرو جلسه مشاوره
شما می توانید با ارسال پیام در واتس اپ به راحتی وقت خورد را برای مشاوره حضوری ، آنلاین یا تلفنی رزرو نمایید